BABACENTER
 
  • UKK
 

Miksi tutkia aivotoimintaa?

Vauvan aivotoiminta ohjaa varhaista aivojen kehitystä, joten poikkeamat aivotoiminnassa varhaisella iällä voivat johtaa jopa elinikäisiin seurauksiin, kuten heikentyneeseen menestykseen koulussa, työssä ja muilla elämän osa-alueilla. Alkaen raskauden puolivälistä ja päättyen muutamaa viikkoa ennen täysiaikaista syntymää, vauvan aivoissa voidaan nähdä ainutlaatuista aktiviteettia, jota tavataan vain tällä aikavälillä. Tämä erityislaatuinen aivoaktivaatio on välttämätöntä aivosolujen (neuronien) sekä solujen välisten yhteyksien selviämiselle toimintakykyisenä. Varhainen aivotoiminta on herkkää häiriintymiselle, jo lievillä häiriöillä voi olla vaikutus myöhemmälle neurologiselle kehitykselle.

Taataksemme vauvan terveen aivojen kehityksen sovellamme tietoa tyypillisen aivojen kehityksen mekanismeista. Laboratoriomme pyrkii havaitsemaan epätyypillisen kehityksen varhaisessa iässä, jotta asiaan voidaan puuttua mahdollisimman ajoissa ja tarjota korjaavaa hoitoa.


Onko aivotutkimus turvallista lapselle?

Kaikki BABAn tutkimusmenetelmät ovat täysin turvallisia. Useimmiten mittaamme EEG:tä lapsen ollessa unessa, joten tutkimuksemme on suunniteltu siten, että lapsella on mukava ja rauhallinen olo nukkuessaan. Osa tutkimuksista tehdään lapsen ollessa hereillä, jolloin lapsi vuorovaikuttaa tutkijan kanssa ja esimerkiksi katsoo tietokoneen ruudulla esitettyjä kuvia.


Miten lapseni voi osallistua?

Jätä meille yhteystietosi etusivulta löytyvän lomakkeen avulla, otamme sinuun yhteyttä heti kun voimme. Suurin osa tutkimuksista alkaa ennen syntymää tai heti sen jälkeen, mutta meitä kiinnostaa myös vanhempien lasten tutkiminen. Etsitään yhdessä lapsellesi sopiva tutkimus, joka vastaa mielenkiinnon kohteitasi ja aikatauluasi parhaiten.


Onko osallistumisesta hyötyä lapselleni?

Tutkimuksemme on suunniteltu tieteellisen tiedon keräämistä varten, joten emme voi tarjota lääketieteellistä hoitoa potilaillemme tai vaikuttaa heidän hoitoonsa. Lapsille tehtävistä yksilötutkimuksista vastaavat kuitenkin aina varhaiskehitykseen erikoistuneet lääketieteen ammattilaiset, joten lapsella on mahdollisuus saada erityistä huomiota ja arviointia. Jos näemme syytä huoleen, siitä tiedotetaan aina sinua ja/tai lapsen hoitavaa lääkäriä.


Maksaako osallistuminen? Maksetaanko minulle osallistumisesta?

Kaikkiin tutkimuksiin osallistuminen on täysin ilmaista. Valitettavasti emme voi tarjota rahallista palkkiota osallistujille, mutta korvaamme kaikki matkustuksesta koituvat kulut kotoanne BABAan.

 

Yhteistyössä